De första åren

Lång uppdatering om mat, meningar och ord

Hej igen, lille gubben!

Nu skriver jag till Dig igen och det var inte en vecka sedan… Nåja – huvudsaken är nog att jag skriver i alla fall.

Idag var första dagen på dagis – Du har varit hemma och lekt under tiden Dina fröknar har haft semester på Olympens dagis, så under tre veckors tid har antingen Yuko, jag eller mummi tagit hand om Dig. Jag fick i alla fall stanna kvar en bra stund idag och titta på när Du cyklade på den stora trehjulingen på dagis – jag fick inte gå till jobbet. Till slut sade jag i alla fall ”Hejdå Maxi, nu går pappa till jobbet”, klappade Dig och gick. Du blev riktigt arg på mig eftersom jag lämnade Dig men jag stannade kvar bortom synhåll och lyssnade och så småningom lät Du inte så arg längre så då kunde jag bege mig till jobbet.

Du äter jättebra nuförtiden fast det blir oftast bara makanoni och köttebulla eller pickimos och köttebulla (potatismos och köttbullar). Frukost fungerar dock inte så bra än och det mesta Du frågar efter på morgonen är antingen godis, glass eller makaroner medan jag och Din mamma försöker att Du ska äta ägg, mackor, yoghurt eller någon ”vanligt” frukostmat.

Igår var mormor på besök och vi åt jättegod smörgåstårta som mamma och mummi gjorde (Du åt inte den men istället makaroner och köttbullar såklart). Mormor gjorde i ordning en ballong med vatten som Du tyckte var jätterolig att leka med men eftersom Du tycker om att kasta saker så tyckte jag att det bästa vore ifall vi var på balkongen och lekte med den.

Sagt och gjort, vi lekte och lekte ute på den soliga balkongen och rätt som det var så kastade Du in ballongen i sovrummet och sprang efter den. Du sprang ut i köket och gormade och hade kul och jag var ju tvungen att gå efter Dig – när jag hann ikapp Dig så tvärvände Du och började springa mot balkongen.

Jag sade till Dig att vänta så att jag kunde gå ut på balkongen för att ta emot ballongen men som vanligt så lyssnade Du inte på mig utan fortsatte. Jag såg hur Du måttade ett kast mot balkongen och ropade åt Dig att vänta, vänta, vänta men det var försent – ballongen for ut, studsade och fortsatte utanför balkongen ner på marken. När Du förstod vad som hände, ropade Du: ”Balloooooongen” och sedan hördes ett ”SMACK” nedifrån marken.

Jag fick förklara pedagogiskt att när man kastar ut saker från balkongen så går de sönder och går aldrig att laga. Du vart ledsen och sade hela tiden ”ballooongen” men efter en stund så fick Du en ny ballong av mormor så allt var frid och fröjd igen.

Tyvärr så dröjde det inte många minuter förrän Du gjorde samma sak igen – plopp och studs så flög ballongen ner från balkongen, slog i en balkong nedanför och sedan ”SMACK” i marken. Din min var obetalbar och jag kunde inte låta bli utan att skratta hjärtligt medan Du ropade ”ballooooongen” och jag fick återigen förklara vad som händer med saker som trillar ut från balkongen.

Nu kan Du sjunga hela blinka lilla stjärna själv och jag har som tur är lyckats spela in när Du sjunger den – det är underbart gulligt att höra Dig sjunga! J

Vi läser godnattsagor nu med och vi har fem stycken som måste läsas varje kväll:

Kaninen – ”Tjohej sade kaninen” – en bok som handlar om en kanin som flyger, studsar och ser olika saker. Man räknar till fem i boken och vi försöker verkligen få Dig att minnas siffran tre eftersom den har försvunnit när Du räknar. Nu räknar Du med i alla fall och snart kan Du nog hela texten (T.ex. en, tå, tre, fya guppa bååta (fyra guppande båtar – och en tå tre fya fem tuta bila (fem tutande bilar).

Totte – Totte klär på sig – en bok som handlar om att Totte måste klä på sig en massa ytterkläder innan han går ut i snön. Snart kan Du hela boken utantill men Du läser den inte högt själv ännu.

Nalle eller Allihopa – Har Du en nalle? Den här boken handlar om nallar och vilka Du tar med Dig i sängen när Du sover (allihopa). Det roliga med den här boken är att Du kan nästan alla namn på sidan där man frågar vad Din nalle heter och det är säkert 15 namn och Du kan dem i rätt ordning!

Mack – Max potta – en ny bok som handlar om Max potta. Själv tycker jag inte så mycket om den eftersom den har barnspråk skrivet istället för vuxenspråk (t.ex. så står det Max inte sitta potta istället för Max sitter på pottan)

Mantillan – Matilda mus – handlar om en mus som vill bygga en bokhylla till sina böcker. En ny bok som är ganska rolig att läsa men som Du inte börjat ta till Dig på allvar ännu.

Vi har fått våran nya bil nu och Du älskar att åka i den, även om Du bara vill sitta och spela hela tiden i den. Så fort som Du ser bilen så ropar Du: Åka biiiil.

Du pratar bättre och bättre, jag tycker att Du pratar i hela meningar nu – häromdagen sade Du t.ex. Mummi kom åka bil. Du säger också saker som Jag vill inte sova, jag missa (när Du missar i spel), jag kissa mycke (när Du kissat i blöjan), jag äta glass, oj – ljust på bakakongen, inte spela soppollen – trasig pappa laga (vi brukar säga att Wii Fit är trasigt och behöver lagas när vi inte vill att Du skall leka med den) och nej, jag har ingen aning om var ordet ”soppollen” kommer ifrån.

Nyheter i Ditt vokabulär:

 • Mamma Yocko
 • Pappa Matin
 • Famo Inge
 • Faffa Stampan
 • Fabbro Joban
 • Mummi Roko
 • Sapp – saft
 • Fina – Florina
 • Makiro – Mariko
 • Chian – Chiwa
 • Bänin – Bernie
 • Reitan – Rei-chan
 • Kolej – Kohei

Nu har Du slutat med det men för några veckor sedan hade vi så roligt åt Dig när Du tog upp en telefon eller liknande, låtsades ringa upp till Din dagiskompis Erik och säga:
”Hej hej Erik, sovit-ö, okej hejdå!”, det utveklades till sovit gott men nu har Du slutat med det men vi får se om Du börjar ”ringa” igen när Erik kommer tillbaks till dagiset.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: