Recensioner

Subanbai Poco’s Udon World wo mimashita

Ytterligare en vecka, ytterligare en anime-serie i bagaget! Denna gång har jag njutit av ännu en ”slice of life” som handlar om en ung man, vars äventyr tagit honom bort från prefekturen Kagawa, till huvudstaden Tokyo, och sedan hem igen.

Souta Tawara är huvudpersonen i denna korta serie, och han återvänder från det frenetiska storstadslivet i Tokyo, då hans far just gått bort. Efter sig lämnar fadern den väl ansedda Udon-restaurangen ”Tawara Udon”, känd för sina utmärkta nudlar vilka självklart tillverkas för hand.

Souta tar ledigt från sitt arbete för att resa tillbaka till samhället där han är uppvuxen. Ledigheten är planerad till att vara ganska kort då det enda som egentligen behöver göras är att städa ur fastigheten och sälja den till högstbjudande. Dock följer inte verkligheten planen riktigt, och vistelsen blir längre och längre; en av anledningarna till fördröjningen kallas Poco.

Under de allra första dagarna upptäcker Souta en liten söt pojke som inte verkar ha något hem. Det dröjer inte länge innan de blir väldigt nära vänner, dock är allt inte riktigt som det ska med Poco. I området talas om en legend som handlar om tvättbjörnar vilka har förmågan att förvandla sig till människobarn. Kan det vara så att den udda lilla pojken kanske inte är en människa?

Ibland är det skönt att bara vara sig själv!

Berättelsen kan i text te sig ganska udda, men liksom andra japanska verk, lyckas den med att suga in mig i sin värld bara efter en liten stund. Första avsnitten lägger en stabil grund för att utveckla personligheter och händelser på ett bra sätt och även om serien börjar ganska långsamt, känner jag att den häver sig upp till en hög nivå ganska fort.

Den korta serien handlar inte bara om svårigheterna för Souta att ta hand om en femåring som tenderar att förvandlas till en tvättbjörn när han blir trött, utan också den bitterljuva känslan av att återuppleva minnen från förr.

För varje avsnitt växer kärleken mellan tvättbjörnen och den unge mannen, och självklart får vi uppleva en del dråpligheter i deras interaktioner med byborna, Soutas barndomsvän, och hans syster. Om karaktären Naru i serien Barakamon var charmig, seglar Poco om henne enkelt med hjälp av den genuint barnsliga insatsen som röstskådespelaren Shiho Kokido levererar.

Poco’s Udon World levererar på alla fronter när det kommer till känslor, och det är helt omöjligt att hålla tårarna borta under de sista avsnitten. Under de fyra timmarna som jag får uppleva tillsammans med Souta, Poco, Shinobu och Rinko, bjuds jag ett fyrverkeri av äventyr, kärlek och skratt. Jag kommer definitivt att återvända till serien någon gång då jag känner att jag behöver en skön stund i ett magiskt och lugnt äventyr.

Berättelsen har sitt ursprung i mangaserien Udon no Kuni no Kin’iro Kemari, vilken introducerades 2012. Animeserien släpptes under hösten 2016.

Sammanfattning

Betyg 8/10
Titel Poco’s Udon World
Antal avsnitt 12
Avsnittens längd 20 min
Genre Slice of Life
Streamingtjänst Crunchyroll

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: